
Nedostatok zdravých potravín rastlinného pôvodu na trhu
Potraviny spolu so životosprávou najviac ovplyvňujú zdravie človeka. Široká ponuka zdravých potravinách by mala byť v dnešnej rozvinutej spoločnosti samozrejmosťou. Bohužiaľ, častokrát sa stáva, že výrobcovia potravín hľadia viac na ekonomickú efektivitu výroby ako na hygienické požiadavky produktov umiestňovaných na trh. V tomto článku sa obzriem za najväčšími problémami výroby potravín rastlinného pôvodu.
Čitateľa určite napadne otázka, odkiaľ čerpám všetky tie provokačné informácie, ktoré uvádzam v článku. Pre úplnosť uvádzam, že tieto informácie som nazbieral počas svojej praxe agronóma v konvečne hospodáriacom poľnohospodárskom podniku. Po štúdiu som taktiež pracoval pre agrokorporácie ako DuPont, Monsanto, Bayer. Nieže by som bol hrdý na prácu v týchto megakorporáciách, avšak tieto pracovné pozície mi dovolili navštíviť viac ako 100 poľnohospodárskych podnikov po celom Slovensku a nakuknúť pod pokrievku „konvenčného poľnohospodárstva“ a urobiť si komplexný pohľad na toto dôležité odvetvie.
.
Problém pestovania poľnej veľkovýroby
Poľná veľkovýroba zaberá obrovskú väčšinu pôdy vhodnej na pestovanie rastlín na Slovensku. Jej znakom je maximálna efektivita pestovania za použitia externe dodávanej energie vo forme fosílnych palív, priemyselných hnojív, pesticídov. Takisto maximálna mechanizácia s čo najmenším využitím drahej ľudskej práce. O etických problémoch a neudržateľnosti takejto výroby sa rozpisovať nebudem, nakoľko je to obsah na niekoľko ďalších článkov, možno na celú knihu.
Témou tohto článku je zdravotná stránka takto vyprodukovaných potravín. Ako iste viete, hlavným problémom takéhoto pestovania je značná potreba a spotreba pesticídov. Pesticídy sú priemyselne vyrábané chemické zlúčeniny, ktoré majú za úlohu potlačiť necieľové organizmy v poľnohospodárskej výrobe. Teoreticky to neznamená nič zlé, chemické zlúčeniny sú všade vôkol nás, a dokonca aj taký výluh zo žihľavy je chemický roztok. Problémov s pesticídmi je však viacero. Tu sú hlavné z nich.
Toxicita – Chemické zlúčeniny obsiahnuté v pesticídoch pôsobia toxicky aj na necieľové organizmy. Príkladov je mnoho najmä z podskupiny insekticídov, kde postreky, ktoré majú za cieľ zničiť konkrétny druh škodcu, odstránia z poľa takmer všetok hmyz. V prípade vetra pri alebo po postrekovaní dokážu otráviť aj vtáky, obojživelníky a cicavce v okolí pola. Hlavným problémom je, že tieto chemikálie dokáže rastlina naakumulovať do svojho tela, a čo je horšie aj do hlavného produktu, ktorý po následnom spracovaní dostaneme doma na tanier.
Pri toxicite nemôžeme obísť ani priemyselné hnojivá. Samozrejme hnojenie vápnikom, draslíkom alebo fosforom nemožno priamo označiť za škodlivé, nakoľko tieto živiny sú bežnou súčasťou pôdy a pri dnešných minimálnych dávkach týchto drahých hnojív žiadne toxické hladiny v pôde nehrozia. Problémom je dusík, ktorý ovplyvňuje produkčný proces rastu rastlín v najväčšej miere. Preto väčšina pestovateľov siaha po používaniu dusíkatých hnojív ako po všelieku. Je to veľmi krátkozraké užívanie, nakoľko úrody dnešných plodín často limitujú úplne iné faktory ako nedostatočný obsah dusíka. Napriek tomu dusík v plodinách môže pôsobiť veľmi nepriaznivo na zdravie človeka a na novorodencov dokonca až smrteľne.
Tento problém je obzvlášť závažný pri pestovaní zeleniny skoro z jari. Pestovatelia v snahe dodať na trh po zime čo najväčšiu, najkrajšiu zeleninu sa predbiehajú kto vyjde na trh ako prvý. V takomto pestovaní podávajú rastlinám absolútne neprirodzené množstvá dusíkatých hnojív. Rastlina prebytok dusíka rada príjme, avšak vzhľadom na nedostatok slnečného svitu, čo má za následok nedostatočnú fotosyntézu v skorých jarných mesiacoch nemá rastlina dostatok energie takto prijatý dusík metabolizovať na neškodné metabolity a hromadí v sebe škodlivé dusičnany. Tie sa po konzumácií premenia v ľudskom tele na dusitany, ktoré blokujú prenos kyslíka hemoglobínom. Dospelý človek si s týmto neduhom dokáže poradiť, avšak malým deťom to môže spôsobiť obrovské zdravotné problémy…
Nadmerné používanie – Takisto obrovský problém. Chemizácia poľnohospodárstva je bludný kruh. Čím viac chémie sa použije o to viac jej v budúcnosti bude potreba. Z rozprávania starších agronómov viem, že tam kde v minulosti stačil jeden alebo žiadny postrek na potlačenie škodcu, tam sú dnes potrebné tri. Kde sa v minulosti ničili buriny mechanicky plečkou, tam dnes postrekuje 34 metrov široký samochodný postrekovač. V minulosti sa po žatve vykonávalo plytké podmietnutie ornice za cieľom vyklíčenia burín, ktoré sa následne zaorali. Dnes sa namiesto toho používa postrekovanie totálnym herbicídom, známym Roundapom.
Postrekovanie pesticídmi sa stalo neoddeliteľnou súčasťou “moderného“ poľnohospodárstva. Je to pohodlný, lacný a univerzálny všeliek na všetko zlé čo sa na poli objaví. Obrovským problémom je, že momentálne sa postrekmi neriešia konkrétne problémy ako objavenie sa nejakého škodcu, či choroby, keď je postrek naozaj potrebný, ale strieka sa paušálne, tabuľkovo, bez ohľadu na to či sa daný škodca (choroba) na poli vyskytuje. Vysvetlenie je jednoduché a zarážajúce zároveň. Väčšine agronómov sa totiž lení behať po poliach a počítať prahy škodlivosti jednotlivých škodcov (prah škodlivosti je stav kedy je postrek proti danému škodcovi či chorobe ekonomicky rentabilný) ale kto by to počítal? Namiesto toho pole pre istotu postriekajú, aj keď sa na ňom žiadny nežiaduci organizmus nenachádza (áno toto sa naozaj deje (a často…))! Agronóm má potom čisté svedomie, že nič neriskuje. A spotreba pesticídov? Tá ho netrápi. Firmy, ktoré predávajú pesticídy ho za vystriekané množstvá veľmi pekne odmenia. Odmena začína pri peknom nožíku, vetrovke, drahých hodinkách a končí až pri exotickej dovolenke v indickom oceáne. Zdá sa Vám to povedomé? Áno je to klasická korupcia. Pre úplnosť píšem v tabuľke priemerné počty postrekov za vegetačnú sezónu pre jednotlivé skupiny plodín.
Plodina/Postreky | Proti burinám | Proti škodcom | Proti chorobám | Iné | Spolu |
Repka ozimná | 3x | 4x | 2x | 3x | 12x |
Pšenica ozimná | 2x | 1x | 2x | 2x | 7x |
Hrach siaty dreňový | 3x | 2x | 2x | 0x | 7x |
Jačmeň jarný | 2x | 1x | 2x | 1x | 6x |
Slnečnica | 1x | 0x | 2x | 1x | 4x |
Pestrej mariánsky | 2x | 0x | 0x | 1x | 3x |
Kukurica na zrno | 2x | 1x | 0x | 0x | 3x |
Tekvica | 1x | 0x | 0x | 0x | 1x |
Problém potravín predávaných na trhu.
.
Problém potravín pestovaných v ekologickej výrobe.
