Pestovanie

Krátke poznatky o niekoľkých starých odrodách papriky.

Ako každý rok aj v roku 2018 som skúšal niekoľko zaujímavých odrôd papriky, ktoré nie sú v našich končinách až tak rozšírené. Určite by som bol radšej, ak by som mohol skúšaniu podrobiť ďaleko väčšie množstvo odrôd, avšak nakoľko má Permakultúrna farma majer veľmi široké zameranie, tak skúšať viacej odrôd nie je z hľadiska času a miesta možné. V článku uvádzam spolu s fotkami popisy aspoň niekoľkých netradičnejších odrôd, ktoré som na pozemku pestoval v tomto a v minulých rokoch.

.

Bulharský miestny (Bulharsko) – Moja najobľúbenejšia paprika. Jedná sa o starú, krajovú bulharskú odrodu. Pestujem ju už tretím rokom a vypadá to tak, že ešte dlho budem. Odroda je to úrodná, nenáročná a pestuje sa veľmi jednoducho. Plody sú doslova ozdobou záhrady. Ich sýtočervená lesklá farba, spolu s nevšedným skrúteným tvarom, vytvárajú dokonalú estetickú kombináciu. Krásna vôňa, mäsitá dužina a vynikajúca sladká, korenistá chuť len podčiarkujú obrovskú hodnotu, ktorú vo svojich plodoch táto odroda skrýva. Rastlina je takisto veľmi odolná voči chorobám, čo je v permakultúre tiež veľmi žiaduce. Nemá sklon k poliehaniu a bežne ju pestujem bez opory. Ako jediné negatívum by som uviedol nižšie úrody oproti moderným odrodám.

Spartan Emerald (USA) – Túto odrodu som sa v tomto roku rozhodol vyskúšať aj preto, že pochádza z mojej obľúbenej odrody California wonder (C.wonderXMorgold). Z materskej C. wonder si prevzala veľmi veľa vlastností: Mäsitú dužinu, veľké plody, výbornú chuť, vysokú úrodnosť. Tvar a farba plodu je však výrazne odlišná. Plody majú červenú farbu už v konzumnej zrelosti. Táto červená sa s príchodom botanickej zrelosti mení na nádherne sýto-karmínovo červenú farbu. Plody sú oproti C. Wonder viacej oblejšie, čo im pridáva taktiež na estetickosti. Chuť je viacej sýta a aromatickejšia ako pri C. wonder. (Subjektívny pohľad). Celkovo by som túto odrodu zhodnotil veľmi kladne a určite si nájde miesto v mojom odrodovom sortimente.

Moravská ovocná (Morava) – Stará moravská odroda „jabĺčkovej papriky“. Túto odrodu som v roku 2018 pestoval po prvýkrát, takže moje pozorovania nemusia byť do určitej miery vierohodné. Každopádne som spozoroval, že táto odroda výnosovo zaostáva v porovnaní s novšími „jabĺčkovými“ odrodami (Almapaprika, Jablina). Nižšie výnosy čiastočne nahrádza výbornými chuťovými vlastnosťami plodov. Chuť plodov je veľmi sladká a aromatická. Plody majú takisto výbornú vôňu a pekný vzhľad. Ako negatíva by som zhodnotil náchylnosť plodov k praskaniu a neskoré dozrievanie. Túto odrodu budem rozhodne uchovávať a z času na čas ju namnožím, avšak pre komerčné pestovanie dám prednosť novším, úrodnejším odrodám jabĺčkovej papriky.

Kapia (ČSK) – Pôvodnú odrodu kápie som získal z génovej banky a pestujem ju prvým rokom. Ako všetky kapie aj táto vyniká mäsitou dužinou a prenikavou červenou farbou. Rastlina je pomerne vysoká. Táto vlastnosť spolu s bohatou násadou plodov mala za následok poľahnutie niekoľkých rastlín, a preto som musel rastliny pestovať s kolíkom (bežne pestujem bez opory). Táto odroda dáva veľkú úrodu pekných paprík, ktoré sú vhodné na priamy konzum ako aj na ďalšie spracovanie. Oproti iným odrodám paprík rastie táto kápia veľmi bujne a vytvára veľké, výrazne olistené rastliny. Plody však majú miernu tendenciu po prezretí na rastline veľmi skoro nahnívať. Preto je u tejto odrody obzvlášť dôležitý pravidelný zber.

Morava (Morava) – Stará krajová odroda. Oproti iným paprikám na farme, odroda Morava zaostávala v chuti. Konzumovať sa dala až v botanickej zrelosti, keď sa plod sfarbil do červena. Avšak ani po dozretí sa chuť nevyrovnala iným červeným paprikám (Rubínova, Yolo Wonder). Okrem konzumných vlastností, trpela táto odroda aj viacerým fyziologickým poruchám ako predčasné opadávanie kvetov, praskanie plodov, nahnívanie plodov a iné. Uvedomujem si, že jednoročné skúsenosti s akoukoľvek odrodou nemajú veľkú výpovednú odrodu a je možné, že v ďalších rokoch by ma presvedčila o svojich kvalitách, avšak na skúšanie čakajú ešte stovky pre mňa neobjavených odrôd, a preto sa v tomto prípade budem obzerať dopredu po iných odrodách.

Ozarowka (Poľsko) – Táto odroda sa stále komerčne množí a je pestovaná v celej strednej a východnej Európe. Zohnať sa dá bez problémov aj na Slovensku, nakoľko niekoľko e-shopov ju má vo svojej ponuke. Napriek tomu je u nás pomerne málo pestovaná. Po tom, ako mi priateľka doniesla osivo tejto papriky z dovolenky z Chorvátska (domnievajúc sa, že ide o chorvátsku odrodu) som sa rozhodol preveriť odrodu Ozarowsku na svojej farme. A ako vidíte na fotkách neurobil som špatne. Odroda je skutočne nadpriemerne výnosná, silná, otužilá, s bohatou násadou plodov a odolná voči chorobám. Táto odroda v sebe sklbuje prakticky všetky dobré vlastnosti, aké paprika môže mať. Plody sa dajú konzumovať v konzumnej aj v botanickej zrelosti, vďaka čomu je zberové obdobie dlhšie. Pri dobrej výžive a zálievke dokážu plody narásť do obrovských rozmerov.

 
Ako ste si všimli článok nemal charakter vedeckej práce, kde sa empiricky skúmajú všetky odrodové vlastnosti. Účelom článku bolo čitateľovi predať subjektívne informácie o uvedených odrodách. Napriek tomu, že žijeme v informačnej dobe, je získavanie informácií o starých odrodách zeleniny veľmi komplikované a budem rád ak som niekomu pomohol pri rozšírení poznatkov o daných odrodách.
Ak by niekto prejavil záujem o semienka daných odrôd, tak sa určite rád podelím. Pre tento prípad prosím využite moju e-mailovú adresu.

Po strednej a vysokej poľnohospodárskej škole som pracoval pre viaceré globálne agrokorporácie ako Monsanto, Bayer či DuPont. Po pôsobení v týchto spoločnostiach som sa zamestnal ako agronóm v poľnohospodárskej spoločnosti na strednom Slovensku s výmerou cez 4000 ha kde som zotrval niekoľko rokov. Počas týchto rokov som mohol naplno sledovať nefunkčnosť a zaostalosť klasického spôsobu pestovania na ornej pôde. Po pochopení systému bolo moje ďalšie smerovanie nezlučiteľné s klasickým systémom pestovania. Následne som založil Permakultúrnu farmu Majer kde môžem slobodne uplatňovať udržateľné techniky pestovania bez nutnosti použitia pesticídov či priemyselných hnojív.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.