Pestovanie

Farma na obrazovkách RTVS

Na jar v roku 2018 ma oslovili z Dámskeho klubu, či by nemohli urobiť na farme reportáž o permakultúre. Samozrejme som súhlasil, nakoľko šírenie osvety ohľadom permakultúry je jeden z hľavných dlhodobých cieľov farmy.

Po strednej a vysokej poľnohospodárskej škole som pracoval pre viaceré globálne agrokorporácie ako Monsanto, Bayer či DuPont. Po pôsobení v týchto spoločnostiach som sa zamestnal ako agronóm v poľnohospodárskej spoločnosti na strednom Slovensku s výmerou cez 4000 ha kde som zotrval niekoľko rokov. Počas týchto rokov som mohol naplno sledovať nefunkčnosť a zaostalosť klasického spôsobu pestovania na ornej pôde. Po pochopení systému bolo moje ďalšie smerovanie nezlučiteľné s klasickým systémom pestovania. Následne som založil Permakultúrnu farmu Majer kde môžem slobodne uplatňovať udržateľné techniky pestovania bez nutnosti použitia pesticídov či priemyselných hnojív.

2 komentáre

  • Ladislav Raček

    -prioritne mám záujem o informácie o starých a pôvodných odrodách, ktoré sa pestovali na severe Slovenska = Liptov a Spiš.
    -– Paprika ročná (Nitrianska krajová)
    – Paprika ročná (Považská)
    – Šalát siaty (Orávka)
    – Hrach siaty (Senátor)
    – Hrach siaty (Zázrak z kelvedonu)
    – Hrach siaty (Heinrichuv rany)
    – Hrach siaty (Slovenská Viktória 75)
    – Šošovica jedlá (Slovenská zemplínska)
    – Uhorka siata (Landovského)
    – Cibuľa kuchynská (Kvetoslavovská 1963)
    – Pohánka jedlá (Vychodoslovenská krajová)
    – Ovos siaty (Zvolen) a Ovos siaty (Detvan) – viac info a rozdiel
    – Paprika ročná (Rubínová)
    – Mak siaty (Tatranský) a Mak siaty (Ruzbárksy) – viac info a rozdiel
    – Uhorka siata (Unikát)
    – paradajky , k tomu nemám naštudované info o histórii

    zaujíma ma MRKVA ktorá sa pestovala v obci Štrba.

    http://www.slowfood.com
    http://www.slowfoodtatry.sk
    https://www.fondazioneslowfood.com/it/presidi-slow-food/bryndza-1787/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.