Pestovanie

Ako si vyšľachtiť vlastnú odrodu jablone (fotonávod)

Kvitnutie jabloní sa nezadržateľne blíži. Pre tých, ktorí radi experimentujú som pripravil krátky foto postup k tomu, ako si vyšľachtiť vlastnú odrodu tejto ušľachtilej rastliny.
Vyšľachtiť si vlastnú odrodu jablone alebo inej ovocnej rastliny je ľahšie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Je veľmi pravdepodobné, že Vaša odroda nebude patriť medzi špičku vo svetovom sortimente jabloní, ale to nie je dôvod k tomu, aby ste sa z vlastného vypestovaného jablka netešili a neprinášalo Vám po mnoho rokov radosť. Čo na tom, že nebude najväčšie, najkrajšie a najodolnejšie na svete? Napriek tomu bude jedinečné a pre hobby šľachtiteľa nebude na svete lepšieho jablka.
.
Teória vzniku novej odrody je v podstate jednoduchá. Je nutné, aby sa preniesol peľ z tyčinky jednej odrody na bliznu odrody inej a aby nastalo úspešné oplodnenie. Už Darwin vo svojich pokusoch zistil, že ak sa rastlina opelí vlastným peľom tak degraduje. Tento poznatok potvrdilo vo svojich štúdiách mnoho významných botanikov ako Novák, Nemec a iní. Kvety jabloní sú obojpohlavné. To znamená, že sa môžu opeliť aj vlastným peľom. Ak by sme semená, ktoré vzniknú po takomto opelení vysiali, tak by sme takmer nikdy nezískali cennú odrodu. Ako som už uviedol rastliny samoopelením degradujú. Aby sme mali nádej na zisk aspoň trochu cennej odrody tak musíme zabezpečiť, aby sa kvet jablone opelil iba peľom cudzím. Samotný proces opelenia popisujem v nasledovných krokoch.
 .
Krok 1.
Výber vhodných odrôd. Tento krok je najdôležitejší pre profesionálnych šľachtiteľov, avšak pre hobby záhradkárov pre ktorých nejde o to presadiť sa na presýtenom trhu s jabloňovými odrodami, netreba tomuto kroku venovať veľa času a treba vyberať jednoducho odrody, ktoré sú nám najmilšie. Nie je dokonca ani dôležité poznať názvy odrôd, ktoré chceme krížiť.
 .
Krok 2.
Kastrovanie kvetu materskej odrody. Aby sme si boli istí, že nová odroda vznikne naozaj naším cieleným krížením a nie náhodou, tak musíme zabrániť samoopeleniu. To vykonáme tak, že z kvetu odstránime pinzetou všetky tyčinky. Týmto krokom si zabezpečíme, že v okolí blizny sa nebude vyskytovať až do opelenia žiaden peľ. Veľmi dôležité je vybrať kvety, ktoré ešte nikdy neboli otvorené. Najlepšie také, ktoré sú niekoľko dní pred otvorením. Pri už otvorených kvetoch si nikdy nemôžeme byť istí či samotné opelenie už neprebehlo.
Krok 3.
Zasáčkovanie vykastrovaného kvetu. Nakoľko kvety, ktoré vyberáme pre šľachtenie sú ešte pred otvorením, tak kvet ešte nie je úplne pripravený na samotné prenesenie peľu na bliznu. Blizna, ešte nemusí byť na opelenie pripravená, a preto musíme dva dni počkať pokiaľ blizna dozreje. Týmto krokom sa takisto poistíme proti náhodnému opeleniu z vonkajšieho prostredia.
Krok 4.
Zber peľu z otcovskej odrody. K tomu, aby sme mali čím opelovať potrebujeme peľ. Ten zberáme tak, že celé kvety tesne pred otvorením zozbierame a dáme ich na suché miesto. Následne z nich vyklepeme peľ, ktorý uchovávame na suchom a chladnom mieste. Peľ takto uskladnený vydrží bez problémov aj niekoľko dní, ak by sme ho dali do chladničky tak aj niekoľko týždňov
Krok 5.
Prenesenie peľu z otcovskej odrody na bliznu materskej odrody. Určiť kedy je blizna zrelá k tomu prijať peľ nie je úplne jednoduché a tento krok vyžaduje trpezlivosť. Schopnosť blizny prijať peľ nám prezradí kvapka lepkavej tekutiny, ktorá sa vytvorí na jej vrcholku Najvhodnejšia doba na opeľovanie je doobeda medzi 8-11 hodinou. Takisto počasie má výrazný vplyv na úspech opelenia. Zatiaľ čo teplé a slnečné počasie veľmi výrazne zvyšuje šance na úspech, tak zamračené a chladné počasie nemá priaznivý vplyv na príjem peľu bliznou. Netreba zabúdať na to, že peľové zrnko, musí na blizne aj vyklíčiť a prejsť cez čnelku do semenníka, kde nastane oplodnenie. Celému procesu napomáha pekné slnečné počasie. Samotný peľ nanášame na bliznu pomocou štetca, vatovej tyčinky alebo kožou potiahnutou na dreve. Pre zvýšenie šancí na úspech je dobré opelenie opakovať tri dni po sebe. Samozrejme podobne, ako v predošlom kroku je nutné po skončení prác kvet izolovať od vonkajšieho prostredia.
Krok 6.
Opelenie a oplodnenie prebehlo úspešne a vytvorilo sa pekné jablko, ktoré nebude ničím odlišné od jabĺk na strome. Genetické zmeny, ktoré sme cieleným šľachtením vytvorili si jablko nesie iba v semienku. Tieto zmeny sa prejavia až na novom strome, ktorý vyrastie po vyklíčení semienka. V tomto kroku je dôležité, aby jablko úspešne dozrelo a následne ho od stromu oddeliť. Je nutné myslieť na to, že plod môže opadnúť aj pred úplným dozrením napríklad po víchrici a zmiešať sa s inými plodmi. Tomuto sa dá zabrániť napríklad sieťkou pripevnenou o konár, ktorá fyzicky oddeľuje plod od ostatných.
.
Krok 7.
Výsadba získaných semien. Na výber máte dva termíny jesenný a jarný. Každý má svoje pre a proti. Ja však preferujem výsev neskoro na jeseň. Semená si prejdu prirodzenou dormanciou a na jar po oteplení vzídu.
Krok 8.
Dopestovanie zdravých stromov. Tento krok je zďaleka najdlhší. Doba, ktorá bude trvať od vyklíčenia po tvorbu prvého ovocia je veľmi individuálna. Táto doba je z veľkej časti geneticky podmienená, avšak správnou agrotechnikou vieme urýchliť prvé nasadenie kvetov aj o niekoľko rokov. Každopádne sa pripravte na 5 a viac rokov, kým ochutnáte prvé plody Vášho šľachtenia. Pre výrazné urýchlenie je možné zaštepiť jedno alebo dvojročný výhonok do dospelého stromu. Treba však počítať s tým, že Vaša nová odroda už nebude panensky čistá, nakoľko podnož bude mať na vlastnosti nového plodu vplyv.
.
 .
Alternatívna cesta.
Nová odroda nemusí vzniknúť len hore uvedeným spôsobom. Jedna z najpopulárnejších odrôd v Českej republike odroda Bohemia vznikla úplne náhodným spôsobom. Jedného dňa sa ovocinár J. Thor z Penčína u Turnova prechádzal svojím jabloňovým sadom, kde mal vysadenú populárnu odrodu Rubín. Všimol si však, že pár jabĺk pri sebe narastených sa veľmi výrazne odlišuje od všetkých ostatných plodov v sade. Narozdiel od pruhovaných plodov rubínu tieto jablká boli pokryté súvislou červenou farbou. Skúsenému oku pána Thora samozrejme ihneď napadlo, že sa jedná o tzv. pupeňovú mutáciu, ktorá vzniká úplnou náhodou, a to veľmi veľmi zriedka. Preto aj Vám odporúčam mať oči na stopkách, keď budete kráčať jabloňovým sadom. Dokonca aj mne sa podarilo nájsť zelené jablko v odrode Red jonaprince. A ako dopadlo jablko pána Thora? Vetve, na ktorých našiel odlišné plody štepením rozmnožil a dnes je odroda Bohémia jedna z najpestovanejších odrôd v celej Českej republike.
.
Záverom dúfam, že som Vás motivoval k tejto ušľachtilej záľube a ak nie tak budem rád ak som Vám aspoň trochu rozšíril obzory.

Po strednej a vysokej poľnohospodárskej škole som pracoval pre viaceré globálne agrokorporácie ako Monsanto, Bayer či DuPont. Po pôsobení v týchto spoločnostiach som sa zamestnal ako agronóm v poľnohospodárskej spoločnosti na strednom Slovensku s výmerou cez 4000 ha kde som zotrval niekoľko rokov. Počas týchto rokov som mohol naplno sledovať nefunkčnosť a zaostalosť klasického spôsobu pestovania na ornej pôde. Po pochopení systému bolo moje ďalšie smerovanie nezlučiteľné s klasickým systémom pestovania. Následne som založil Permakultúrnu farmu Majer kde môžem slobodne uplatňovať udržateľné techniky pestovania bez nutnosti použitia pesticídov či priemyselných hnojív.

One Comment

  • Mintaka

    Dobrý deň,
    prosím, beriete zamestnancov na prácu na Vašej farme?
    Veľmi ma zaujíma permakultúrne pestovanie ovocia a zeleniny a príde mi, že najlepšie sa to môžem naučiť a pochopiť každodennou prácou so Zemou. Nemám skúsenosti so záhradníčením, zatiaľ si iba študujem teóriu, ale mám chuť a vášeň skúsiť vo svojom živote zmysluplnejšiu prácu ako sedieť za počítačom.
    Ak Vás moja ponuka oslovila, napíšte mi prosím.
    Ďakujem a prajem krásne dni.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.